Olimme saapuneet perheeni kanssa Ähtäriin vanhempiani moikkaamaan edellispäivänä. Keskiviikkoiltapäivänä päätin alkavasta flunssasta huolimatta mennä käymään Ähtärinsalmella koeuittamassa elämäni ensimmäistä itsevalmistettua lippaa.
Ensimmäinen omateko-lippa |
Huhtikuinen Ähtärinsalmi |
Kello huiteli iltapäiväkolmen ja -neljän väliä tihkusateisena ja tuulisena keskiviikkona kun sain aikaan tapahtuman. Huomasin kuinka viehettä seurasi sillankupeeseen kala, ajattelin: "Hienoa, vuoden eka hauki".
Tein voimakkaan tartutusvedon ja silmät olivat pudota päästäni kun näin kuinka ilmassa lensi mitallinen taimen!
Kala mätkähti rantakiveen ja kimposi siitä kohti vettä, yritin läpsiä sitä takaisin parempaan suuntaan ja huusin:
" ET SAATANA MENE SINNE VETEEN, NYT VITTU PYSYT TÄÄLLÄ!!!"
Kala ei huudoistani välittänyt vaan mätkähti veteen, yritin vielä kädellä saada otteen vedessä olevasta kalasta mutta yritys oli tuomittu epäonnistumaan.
Seuraavat viisi minuuttia kroppa tärisi ja suu päästi jupinaa, en pystynyt edes tupakkia polttamaan koska vitutus lamaannutti ruumiintoimintojani liiaksi. Voimakas reaktio johtui siitä että taimenkontakti oli minulle ensimmäinen kahteenkymmeneen vuoteen Ähtärinjärvellä, edellisen taimenen sain elämäni ensimmäisenä pilkkikalana pikkupoikana. Laskennallisesti kohtaan siis seuraavan taimenen Ähtärinjärvellä 50-vuotiaana, saatana.
Illalla kävin seitsemän jälkeen vielä heittelemässä vieheitä, kaloja ei näkynyt eikä kuulunut. Nappasin kuvan saaresta jonka edustalle lapsena vein elämäni ensimmäistä kertaa katiskan pyyntiin, opettajana minulla oli eräs Kalastaja-Jaakko josta aika on jo jättänyt.
Isot-Sammalet-saaret |
Kahdeksan maissa heräsin kun minulle laulettiin Paljon onnea vaan, lapset olivat piirtäneet minulle hienot kortit ja lahjapakettiin oli kääritty kaksi erikoisväristä Jesse-vaappua. Hieman ennen puolta päivää otin tunnin omaa aikaa ja kaahasin taas salmelle, auton jätin tällä kertaa Kalastaja-Jaakon tyhjän talon pihaan.
Lähdin etenemään rantaa pitkin kohti siltaa, muutaman heiton perästä siiman päässä vikuroitiin. Vikurointityyli paljasti että nyt ollaan tekemisissä hauen kanssa. Vuoden eka hauki tarrasi Abun Lill-Ziggeen, hassua että taimen puree haukilusikkaa ja hauki taimenlusikkaa... Vapautin hauen koska sillä oli vielä kasvuvaraa ja edelleen jaksoin haaveilla taimenateriasta.
Vuoden eka hauki |
Perjantai 22.4. 2011
Aloitin Pitkäperjantain heräämällä ennen seitsemää ja painumalla aamukahvin jälkeen kalalle, jälleen Ähtärinsalmelle. Linnut lauloivat ja keli oli oikein kaunis, kiertelin rantoja kalastellen kalat eivät napanneet. Ohitseni souti paikallinen ukkeli.
Minä: Onko nuo verkot tuolla saaren edustalla sun?
Ukkeli: On.
M: Mitä sieltä nousee?
U: Lahanaa ja ahaventa
Päätin jatkaa matkaani seuraavaan kalastusspottiin, otin suunnakseni Ryötön. Inhajoen loppupätkä eli Ryöttö oli muuttunut sitten viime näkemän.
Ryötön vedet loistavat poissaolollaan |
"hasa! Rakentavat uutta voimalaa."
Menin alavirtaan virtaamattoman veden luo hetkeksi heittelemään kunnes totesin että voisimpa siirtyä seuraavaan kohteeseen, Vääräkoskelle. Bongasin ennen lähtöä rantakurasta Kuusamon lusikan, saappaat upposivat melkoisen syvälle kuivatun joen pohjamutaan kun kävin vieheen keräämässä.
Ruma jätkä Vääräkoskella |
Kauniissa kelissä heittelin kaadettujen puiden välissä, tärppiäkään ei napsahtanut vaikka kutina oli hauen suhteen hyvää luokkaa. Itsenakuteltu Salama-lusikka jäi jonkin vedenalaisen majavankaadon koristeeksi, tulipahan uitettua viehettä rohkeasti huolimatta tunnearvosta... Kalastuksen lomassa napsin hieman kuvia Vääräkoskesta.
Vääräkoskea Kaijantiensillalta ylävirtaan |
Sillalta alavirtaan |
Majavien valtakuntaa |
Lisää majavamateriaalia |
Skrode kaivuri |
Itä-Ähtärissä toimintasuunnitelma oli valmis, ensin etsitään uistimia rannasta ja sitten lähdetään heikoille jäille.
Yksi vaappu löytyi rannasta ja sekin unohtui lopulta ottaa mukaan, jää oli paikoin kestävää mutta mustia puikkojääalueita ei ollut vaivalloista löytää, erään mustan alueen laidalla molempien jalat menivät samaan aikaan jäästä läpi, onneksi reaktionopeudet olivat sitä luokkaa että mulimiselta vältyttiin. Hauskaa oli seurata kuinka koirakin osasi olla heikoilla jäillä varuillaan, mustat alueet se väisti kokonaan.
Torsti Itä-Ähtärissä |
Venevajassa oli kirkasta hillittömän liukasta jäätä, pakkohan sitäkin oli vähän kameroida.
Väsy alkoi jo painaa ja oli aika lähteä ajelemaan kohti vanhempien taloa. Matkalla pysähdyimme ottamaan pari kuvaa Ähtärinjärveen laskevasta Kolujoesta minkä rannoilla karhujakin on nähty useamman kerran (tosin minä en ole nähnyt).
Kolujoki Itä-Ähtärintiensillalta alavirtaan |
Sillalta ylävirtaan |
Lauantai 23.4.2011
Kotiinpaluupäivän aamulla oli mielessä kaksi ajatusta, ensimmäinen ajatus oli että auto pitäisi pestä ja toinen ajatus liittyi kuivuneen Ryötön pohjien tutkimiseen. Kumpi ajatus voitti? Juu, Ryötöllehän sitä oli lähdettävä...
Veljen kanssa jätettiin auto Keuruuntien levähdyspaikalle ja lähdettiin aarteenetsintään. Hyvin nopeasti selvisi että ihmisiä oli ehtinyt käydä tonkimassa paikkoja jo ennen meitä, jättimäistä aarrekasaa ei löytynyt mutta jotain kuitenkin.
Joenpohja oli osittain kiviä ja osittain mutaa, mutapohja oli paikoin erittäin kosteaa ja upottavaa.
Tässä hieman kuvakavalkaadia:
Mutaista joenpohjaa |
Kivistä joenpohjaa |
Simpulta on happi ja vesi loppunut |
Pato on avattu ja vedet on painelleet pois |
Joenpohjan tutkintaa |
Vielä jokin aika sitten tässä oli koski |
Vieheenetsintää |
Tässä lätäkössä asui kaksi haukikaverusta |
Aarteet kaivonkannella |
Old School-kyltti |
Voimalaitos joka korvataan uudella? |
Maata on myllätty mutta vesi virtaa Ouluveteen |
Jälkeen päin mietin että olikohan saukko kuollut vitutukseen ihmisten teettämän joentyhjennyksen johdosta tai olikohan se kuollut ähkyyn kun oli tullut kiire syödä simpukoita joita oli ilmestynyt pohjasta hillittömät määrät...
Vitutukseen menehtynyt Lutra lutra |
Morjensta, Ootkohan sä sama tyyppi johon törmäsin rauhaniemen uimarannan kallioilla perhoa viskelemässä? Voisin lähteä joskus tutkimaan tammerkosken kalapaikkoja mikäli seura kelpaa. T:mukamas pro perhomies
VastaaPoistanäitkö todella simpun ryötöllä???
VastaaPoistaeikös tuo ole merikala...
en ole kuullut, että niitä voisi olla täälläkin?
tuolla juttua ja kuvia samoilta seuduilta :)
VastaaPoistahttp://parinapojanjorinoita.blogspot.com/2011/04/ryotonperalla.html
Kyllä ainakin kivisimput sisävesissä elelee, niitä on myös Itämeressä koska lätäkön suolapitoisuus on kohtuullinen.
VastaaPoistaLöysin tuon sun sivun viime kuussa kun googletin Ryöttöä, aluksi luulin päätyväni jonkun mopopojan sivuille, kunnes tajusin että kyseessähän on Ähtärin tunnetuin ilmailija!
Tuo ilmakuvaaminen on mahtavaa työtä, varsinkin Ähtäri-kuvia on mukavaa katsella.
>>>kyseessähän on Ähtärin tunnetuin ilmailija!>>>
VastaaPoista:)
tuo kuvaushomma on päässy vähän karkaamaan käsistä ja on jo tärkeämpää, kuin itse lentäminen liitimellä....
pakko uskoa tuo simppujuttu, kun wikipediakin kertoo levinneisyysalueen olevan koko maan.
http://fi.wikipedia.org/wiki/Kivisimppu
-Morjensta, Ootkohan sä sama tyyppi johon törmäsin rauhaniemen uimarannan kallioilla perhoa viskelemässä? Voisin lähteä joskus tutkimaan tammerkosken kalapaikkoja mikäli seura kelpaa. T:mukamas pro perhomies-
VastaaPoistaJepulista, sama tyyppi... Kyllähän sitä kalastusseura kelpaa. Tee esimerkiksi kalakaverit.fi-sivustolle profiili, siellä pystyy yksityisviesteillä sopia reissuista.